In Productie

Het Einde van de Wereld

Het Einde van de Wereld vertelt het verhaal van een bijzondere plek met een rijke geschiedenis.

Asterdwarsweg 10 werd gebouwd als poortgebouw van de woonschool Asterdorp, een heropvoedingsdorp voor ‘a-socialen’. In WOII werd het ommuurde dorp door de Duitse bezetter gebruikt als Judenvierteil; als getto.

Kunstenaar André Volten vocht voor het behoud van de poort toen het dorp in de jaren 50 werd afgebroken. Meer dan 5 decennia woonde hij er en creeërde hij er zijn meesterwerken.

Het Einde van de Wereld laat zien wat de invloed is van een plek op de mensen die er wonen.

Het Vergeten Getto

Het Vergeten Getto is het vervolg op Het Einde van de Wereld. Deze documentaire vertelt het verhaal van Asterdop in WOII. Het ommuurde dorpje werd door de Duitse bezetter als vierde 'Juden Viertel' van Amsterdam gebruikt. Een nagenoeg onbekend stuk Holocaust geschiedenis.

Waarom moesten Joden gedwongen in Asterdorp wonen? Waarom werd dit niet beschreven in de geschiedenisboeken?

In Het Vergeten Getto vertellen overlevenden hun verhaal.

Interactive documentaire Asterdorp

De geschiedenis van de plek waar Asterdorp ooit stond is een bijzonder rijke. Een plek waar onzettend veel over te vertellen is en waar veel mensen graag meer over weten.

Wie bedacht de woonschool Asterdorp? En waarom?

Wat had de Joodse Raad te maken met Asterdorp als 'Juden Viertel'? Wat hebben de Joodse Asterdorpers verder in de oorlog mee gemaakt?

Wat was en is het belang van André Volten voor de beeldende kunsten in binnen- en buitenland?

Allemaal vragen die niet in de lineaire documentaires beantwoord kunnen worden, Maar wel in de interactieve documentaire.